Carrière

Tips om productiever te zijn op het werk

Productiviteit is tegenwoordig helemaal hip. Dat is ook niet zo gek, want het gaat niet om hoe hard je kunt werken maar om hoe productief je kunt zijn. Hiermee kun je het verschil maken en uitblinken in je werk of op welk gebied dan ook. Een goede voorbereiding, slim gebruik maken van de mogelijkheden en efficiënt werken zijn hierbij van belang. Mindset is echter misschien nog wel het belangrijkste. Om productiever te kunnen zijn op je werk hebben we een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet.

Tips om productiever te zijn op het werk
© Pixabay.com

Plan voldoende vooruit

Plannen is een van de belangrijkste zaken wanneer je productiever wil worden. Organiseer je taken, schrijf het op en houd je hieraan. Dan kun je heel veel gedaan krijgen op een dag. Dit voorkomt ook dat je tegelijkertijd bezig bent met verschillende dingen waardoor je eigenlijk geen van die dingen efficiënt kunt doen. Het is dan slim om de moeilijkste taken als eerste te doen, want dan heb je de beste concentratie en focus. Aan het eind van de dag is die focus veel minder en kun je beter minder veeleisende taken op je planning zetten. Plan overigens ook je pauzes in, dat is ook belangrijk om productief te kunnen blijven.

Zorg goed voor jezelf

Om productief te kunnen werken is het belangrijk dat je zowel mentaal als fysiek goed voelt. Je moet dus goed voor jezelf zorgen en ook voldoende rust pakken. Ook tussen taken door. Je kunt niet de hele dag door geconcentreerd werken. Neem daarom zo nu en dan een goede pauze om vervolgens weer geconcentreerd verder te kunnen werken. Het beste is om in periodes van 90 minuten geconcentreerd te werken en dan 10 tot 20 minuten pauze te nemen.

Hou je aan de planning

Nu zou je waarschijnlijk verwachten dat we zeggen dat je niet minder moet doen dan dat je gepland had, en dat is ook een goed punt. We hebben het hier echter over niet meer doen dan gepland. Die pauze opofferen lijkt een keuze die de productiviteit ten goede komt, maar je bent na een tijdje veel minder gefocust en dit gaat juist ten koste van de productiviteit. Hetzelfde geldt voor werken in de avond. Dat levert zeker iets op, maar als je de volgende ochtend nog moe bent heeft het in totaal eerder negatief effect dan positief. Maak dus een goede planning en houd je hier ook aan.

Tips om productiever te zijn op het wer
© Pixabay.com

Zorg voor een goede werkruimte

Je werkruimte heeft een grote invloed op je werk en de productiviteit hiervan. Een goede werkplek stelt je in staat om goed te presteren. Zorg voor een plek waar je je goed voelt en waar je geconcentreerd kunt werken.

Gewoon doen

De laatste tip die we je willen meegeven is; gewoon doen. Je kunt nog zo’n goede werkplek hebben, nog zo goed plannen en genoeg pauzes nemen, mooie plannen werken alleen als je ze ook goed uitvoert. En dan op een consequente manier, ook als je even geen zin hebt. Door die discipline op te brengen breng je jouw productiviteit pas echt naar een hoger level.

En lukt het toch allemaal niet…

Dan kan je nog altijd eens op zoek gaan naar vacatures met jobs waar je je misschien beter kan ontplooien en beter de juiste werkmethodiek kan vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *