Carrière

Welke opleiding kies ik als ik nog niet weet wat ik later wil gaan doen op beroepsvlak?

De keuze voor een studie is voor vrijwel iedereen ontzettend lastig. Er zijn mensen die van jongs af aan al weten wat voor beroep ze later willen worden en ook kiezen voor die opleiding, maar voor de meesten geldt dit niet. Wat nou als je op het moment dat je ongeveer moet kiezen nog steeds niet weet wat je later wil gaan doen op de arbeidsmarkt. Dan wordt het kiezen van een studie nog lastiger. Je kunt in dat geval het beste kiezen voor de zogenaamde brede studies, waarmee je nog kanten op kunt.

Welke opleiding kies ik als ik nog niet weet wat ik later wil gaan doen op beroepsvlak
© Pixabay.com

Wat is een brede studie precies?

Wanneer je heel goed weet wat je wil kun je hiervoor een specifieke studie doen. Dat kan ook een brede studie zijn die daar naartoe leidt, maar het kan ook een specifieke opleiding tot bijvoorbeeld tandarts zijn. Als je niet weet waar je heen wil in de toekomst is zo’n brede opleiding hoe dan ook de beste keuze. Die worden steeds populairder. Dit heeft ervoor gezorgd dat het aanbod van brede studies steeds ruimer wordt. Zo heb je bijvoorbeeld studies als commerciële economie, algemene sociale wetenschappen of communicatie. Hiermee kun je nog veel kanten op.

Wat kun je met brede studies?

Je vraagt je misschien af wat je nou precies kunt met die brede opleidingen. Je leert er heel veel van, maar je bent op een geen een gebied echt specialist. Dat kan een voordeel zijn voor bepaalde functies, maar natuurlijk ook een nadeel. Wanneer je een functie ziet die jij graag zou bekleden maar er solliciteren ook mensen op die specifiek daarvoor zijn opgeleid, heb je natuurlijk toch een achterstand. Veel bedrijven zijn op zoek naar mensen die specifiek zijn opgeleid, en in dat geval is een brede opleiding natuurlijk niet zo handig.

Welke opleiding kies ik als ik nog niet weet wat ik later wil gaan doen op beroepsvla
© Pixabay.com

Hoe kun je bepalen welke studie bij je past?

Om te bepalen welke studie bij je past kun je meerdere dingen doen. Zo kun je in gesprek gaan met allerlei mensen die er verstand van hebben. Of je doet een test waaruit blijkt wat wel en niet bij je past. Ook kun je gaan praten met studenten die de opleiding doen waarin jij geïnteresseerd bent of je gaat zelfs met mensen uit het werkveld praten. Daarnaast werkt het afstrepen van studies die je juist niet wil heel goed. Door af te strepen blijven er steeds minder studies over en wordt de keuze makkelijker.
Al met al kan het heel lastig zijn om een goede studie te kiezen. Als je nog geen idee hebt wat je later wil worden of wil bereiken is het nog lastiger. Een brede opleiding is dan wellicht een goede keus. Hierbij hoef je nog niet zo specifiek te weten wat je later wil doen. Bovendien is het ook niet erg om een verkeerde keuze te maken. Je kunt switchen van opleiding, hoewel dat natuurlijk niet ideaal is. Bovendien hoeft het niet per definitie zo te zijn dat je alleen aan de slag kunt in het vakgebied waarin je gestudeerd hebt. Veel mensen komen later op heel andere plekken terecht. Maak je er dus vooral niet te druk over, het bepaalt heus niet alles voor de rest van je leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *