Seks & Relaties

Wetenschap achterhaalt de stigma’s op BDSM

We zijn alweer een tijdje onderweg in de 21e eeuw. In onze snelle wereld lijkt het alsof alles kan en niets te gek is.
Toch is het beoefenen van BDSM nog steeds omhuld in taboesferen. Beoefenaars van BDSM spreken zich zelden hardop uit over hun seksuele voorkeuren. Als ze het al met anderen delen, is het vaak met een zeer selectief gezelschap die men vertrouwt.
Dat BDSM iets is waar veel mensen zich nog voor schamen, komt voornamelijk door het sociale stigma wat er over heerst.
Nu de wetenschap BDSM heeft ontdekt, blijkt dat de sociale stigma`s nergens op gebaseerd zijn.
Nog niet zo lang geleden werd BDSM door de medische wetenschap onderverdeeld in de categorie parafilie, oftewel ongewone seksuele voorkeuren.
Sinds wetenschappers steeds meer de effecten van BDSM op de beoefenaars ervan onderzoeken, wordt almaar duidelijker dat BDSM veel positieve uitwerkingen heeft op mensen die zich hier mee bezighouden.

Wetenschap achterhaalt de stigma's op BDSM
© Pixabay.com

De mentale gesteldheid van BDSM’ers

De voornaamste oorzaak om niet uit te komen dat je aan BDSM doet, is de angst om voor gek verklaard te worden. Terwijl het tegendeel waar is.
Op de universiteit van Tilburg is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de mentale gesteldheid van BDSM’ers.

De karaktereigenschappen van BDSM’ers

Wat het onderzoek allereerst uitwees, is dat er een significant verschil in persoonlijkheid bestaat tussen kinksters en vanilla mensen. Voor de leken onder ons, kinksters zijn mensen die aan BDSM doen. Vanilla mensen bedrijven de liefde op de traditionele manier. Doggystyle is bij vanilla wellicht nog acceptabel, zweepjes en handboeien zal je niet aantreffen in een vanilla slaapkamer.

Wat uit het onderzoek naar voren kwam, is dat kinksters extraverter zijn en vaker open staan voor nieuwe ervaringen.
Goed, dat wil niet zeggen dat een extravert persoon mentaal sterker is dan een introvert persoon. Dit is enkel de aard van het beestje. De volgende resultaten zijn echter wel sterk in het voordeel van kinksters ten opzichte van vanilla’s.

Mentale eigenschappen van kinksters

Wat uit het onderzoek naar voren kwam, was dat kinksters:

  • Minder vaak last hebben van depressies
  • Minder vaak last hebben van angststoornissen
  • Minder achterdochtig en argwanend zijn
  • Minder neurotisch zijn

Hieruit blijkt dat wat het zelfvertrouwen betreft, kinksters ontzettend hoog scoren. Een leuk weetje is dat het de dominante kinksters zijn die het hoogste scoorden.

Wetenschap achterhaalt de stigma's op BDS
© Pixabay.com

De roes die BDSM geeft

Volgens een ander onderzoek die is uitgevoerd door de universiteit van Antwerpen, werd duidelijk dat het beoefenen van BDSM een zaligmakende roes veroorzaakt.
Deze roes valt nog het beste te vergelijken met de zogenaamde runners high die hardlopers tijdens een hardloopsessie ervaren.

De BDSM roes wordt veroorzaakt door positieve stressreacties. Na een kinky sessie werden de hormonen in de bloedspiegel gemeten. Hierdoor werd duidelijk dat zowel stresshormonen als plezierhormonen significant gestegen waren. Waar doorgaans deze hormonen afbreuk doen aan elkaar, is bij BDSM een positieve wisselwerking gaande tussen deze twee hormonen.

De toegevoegde waarde die BDSM kan geven

Voor sommige relaties bestaat er geen betere relatietherapie dan BDSM. De meeste kinksters beschouwen BDSM als een absolute verrijking van hun seksleven. De meerwaarde die een kinky spel met zich meebrengt, kan een ontstane sleur in een relatie doorbreken.
Binnen de wereld van BDSM valt zoveel te ontdekken, dat het een jarenlange en zelfs levenslange impuls aan het liefdesleven kan geven.
Een kenmerk van BDSM is dan ook dat er meer verbondenheid en intimiteit ervaren met hun BDSM-partner.

De vraag lijkt niet te zijn of BDSM ooit uit de taboesferen komt, maar wanneer dat gaat gebeuren.

1 reactie

  1. Ik voelde me reeds als kind aangetrooken om mezelf te pijnigen. Niet mijn lichaam maar cooral mijn geslachtsorgaan. dat deed ik in de volle natuur. Ik genoot er echt van. Ik wist niet waarom. Op latere leeftijd bezocht ik SM clubs en genoot met volle eugen om pijn te ondergaan. toen kwam ik plots in aanraking met mijn vorige levens en daaruitkwam dat ik vaak gemarteld en zelfs vermoord werd voor mijn spirituele overtigingen. Ik vertoefde vaak in een vrouwelijk lichaam maar vaal ook in een mannelijk lichaam. Nu zit ik in een mannelijk lichaam maar kan me totaal overgeven aan vrouwen.Ik hield vooral van harde aanpak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *