Carrière

Van muurbloempje naar carrière tijger

Carrière maken klinkt eenvoudiger dan het is. Slepen jouw collega’s de ene na de andere promotie binnen en werk jij al jaren in dezelfde functie? Snak jij naar een nieuwe uitdaging en zou je graag salaris verhoging willen? Kijk dan eens kritisch naar jouw loopbaan. De eenvoudigste oplossing is natuurlijk promotie maken binnen het bedrijf waar je nu werkt. De vraag is echter of daar genoeg mogelijkheden zijn. Weten jouw leidinggevenden dat jij een stap vooruit wilt maken of heb je dit nog niet hardop uitgesproken? Daarnaast is het misschien tijd om jouw vleugels uit te slaan. Hoe pak je dit aan? Durf je het? Een nieuwe baan of een carrier switch zijn zeer ingrijpende beslissingen. Feit is als je niets doet, gebeurt er ook niets.

Van muurbloempje naar carrière tijger
© Pixabay.com

Bedrijfscultuur en carrièremogelijkheden

Hoe word ik een succesvolle carrière tijger? Promotie maken is afhankelijk van de structuur en hiërarchie van een bedrijf. Binnen traditionele bedrijven is carrière maken meestal gebaseerd op ervaring en dienstjaren. De kans op een hogere functie laat daardoor lang op zich wachten. Niet ideaal dus als je een carrière tijger bent. Familiebedrijven zijn vaak klein en ook hier zal het lastig worden om een hoge functie te bekleden. Wil je de carrière ladder snel beklimmen, dan maak je de meeste kans bij een internationaal bedrijf. Internationale bedrijven selecteren op talent in plaats van ervaring. Zorg in ieder geval dat je een woordje over de grens spreekt en zeg op voorhand geen nee tegen reizen of (tijdelijk) werken in het buitenland.

Investeer in jouw carrière

Werk je binnen een leuk bedrijf met voldoende carrièremogelijkheden? Dan bestaan er vast mogelijkheden om cursussen te volgen. Probeer samen met jouw leidinggevende een plan op te stellen met cursussen die hierbij aansluiten. Waarin blink jij uit en waaraan kun je werken? Wil je graag een managementfunctie denk dan aan een cursus op het gebied van leiderschap, communicatie of teamwork. Heb je specifieke vaardigheden nodig voor jouw droomfunctie? Vraag dan bijvoorbeeld een ICT- of taalcursus aan. Verleent jouw werkgever geen leerbudget? Investeer dan in jezelf. Het is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Niet alleen voor die promotie, maar ook voor jouw curriculum vitae.

Van muurbloempje naar carrière tijge
© Pixabay.com

Carrière maken is geen toeval

Inzet wordt beloond. Geen zin in nevenfuncties of deel te nemen aan een feest comité? Denk twee keer na, voordat je nee zegt tegen dit soort taken. Het is namelijk enorm belangrijk om jouw betrokkenheid bij een bedrijf te tonen. Probeer een neventaak te vinden die bij jou past. Nevenfuncties zijn vaak tijdelijk en ideaal om jouw inzet en kwaliteiten te tonen. Dikke kans dat je indruk maakt met een perfect georganiseerd bedrijfsfeest. Blijf daarom altijd goed op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen binnen jouw bedrijf en probeer hier handig op in te spelen.

Uiteindelijk investeer je met deze carrière tips niet alleen in jouw loopbaan, maar ook in jezelf. Mochten deze tips niet tot promotie leiden, geef dan vooral niet op. Kennis en ervaring neem je mee en kun je altijd in de toekomst gebruiken.

1 reactie

  1. En geloof erin, zou ik zeggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *