Het salaris dat je verdient is voor veel mensen toch altijd een dingetje. Er wordt vaak niet openlijk over gesproken en dus weten we soms zelfs van directe collega’s die hetzelfde werk doen niet van hun loon is. Als je bij een bedrijf werkt met vaste loonschalen ga je waarschijnlijk elk jaar een plekje omhoog en hoef je je niet druk te maken over loonsverhoging. Als die niet zo is zul je zelf moeten vragen om loonsverhoging, en dat is best lastig. Met deze tips wordt het makkelijker om succesvol om loonsverhoging te vragen.
Durf erom te vragen
De eerste tip is de makkelijkste en ook de belangrijkste; durf om loonsverhoging te vragen. Het begint allemaal met vragen om loonsverhoging, anders komt het er nooit van.
Zorg voor goede argumenten
Als je gaat vragen om een verhoging van je loon zijn de argumenten het belangrijkste. Je moet kunnen aantonen waarom je loonsverhoging verdient. Dat je een huis wil kopen of er een kind bij krijgt zijn voor je baas helaas geen redenen om jou meer geld te geven. Dat je goed functioneert, meer verantwoordelijkheid hebt gekregen, je doelen hebt behaald of ergens anders meer kunt krijgen. Doe hier dan ook onderzoek naar en stel een paar goede argumenten samen. Je kunt ook onderhandelen over je secundaire arbeidsvoorwaarden.
Bereid je ook voor op de reactie
Je moet je begin statement natuurlijk voorbereiden, maar ook de reactie van je baas. Bedrijven geven het liefst geen loonsverhoging, dat is logisch. Wanneer het ze iets oplevert of wanneer ze begrijpen dat het verdiend is doen ze dit echter wel. Bedenk daarom vooraf de reactie en hoe jij daar weer op wil reageren. Houd ook rekening met een nee als antwoord, en stel dan goede vragen hoe je de volgende keer wel loonsverhoging kunt krijgen.
Blijf realistisch
Wie niet vraagt krijgt nooit een verhoging van zijn of haar loon, maar wie te veel vraagt wordt niet serieus genomen. Als je een onredelijk hoge verhoging vraagt zonder goede argumentatie ga je zeker niks krijgen. Dit heeft ook niets te maken met onderhandelen, je baas zal je eerder niet serieus meer nemen en er niks bij doen. Blijf dus realistisch.
Wat is dan wel een goed bedrag om te vragen?
Waar je nou om moet vragen is natuurlijk lastig. Te weinig vragen is zonde want dan haal je er niet alles uit. Te hoog in de bomen zitten levert je dus bovenstaand probleem op. Bepaal voor jezelf, op basis van goed onderzoek, wat je waard bent en wat je wil krijgen. Ga daar vervolgens iets boven zitten, omdat er altijd nog onderhandeld zal worden. Zorg er dus wel voor dat dit realistisch blijft.
Accepteer een nee
Het kan natuurlijk zijn dat het antwoord nee is, ook al voldoe je wel aan alle bovenstaande punten. Dan heb je dat te accepteren. Het is dan wel belangrijk om te vragen wat je moet doen om wel in aanmerking te komen voor een loonsverhoging. Spreek als het kan specifieke doelen af en spreek ook af binnenkort opnieuw te gaan praten. Zo heb je concrete doelen en een datum waarop je die loonsverhoging wel in de wacht kunt slepen. Dit levert je tevens veel motivatie op om goed te gaan werken.