Shoppen

Zo kies je de perfecte wijn uit voor bij het diner

Staat er binnenkort een etentje met vrienden, familie of je geliefde op de agenda? Heerlijk is dat, even ontspannen en tijd nemen voor elkaar terwijl je in alle rust kan bijpraten. Of je nu uit eten gaat in een restaurant of je de beste hobbykok in jezelf naar boven haalt en thuis een lekkere maaltijd in een flanst, een lekker flesje wijn maakt elk diner echt af. Ben je benieuwd hoe je de perfecte wijn kiest bij het diner? Lees dan snel verder!

© Pexels.com

Wat staat er op het menu?

Welke wijn je best uitkiest bij je avondeten hangt voor een groot deel af van wat er op het menu staat. Eet je een lichte maaltijd met witte vis, gestoomde groenten, een frisse salade of dergelijke? Kies dan ook voor een lichte, droge witte wijn of rosé wijn met frisse zuren. Bij meer complexe maaltijden die bestaan uit rood vlees, dikke sauzen, kazen en dergelijke, kies je dan weer beter voor een vollere, rode wijn met diepe smaak toetsen. Heel vaak werkt het ook prima om je wijnkeuze te laten afhangen van de streek of het land vanwaar de wijn en je eten komen. Eet je bijvoorbeeld Italiaanse pasta of pizza? Dan is de kans groot dat een lekkere Italiaanse wijn hier uitstekend bij past. Wanneer je Spaanse tapas of paella eet is een frisse Spaanse wijn dan weer aangeraden. 

Persoonlijke voorkeur 

Naast de regels van de kunst speelt je persoonlijke voorkeur uiteraard ook een rol in het kiezen van een geschikte wijn. Ben je enorm fan van Spaanse wijn? Dan houdt niets je natuurlijk tegen om een lekkere Spaanse wijn uit te kiezen bij het diner. Ook natuurwijnen wonnen de laatste jaren enorm aan populariteit en zijn misschien wel jouw favoriet? Kies dan een lekkere natuurwijn of oranje wijn die jij vindt passen bij het diner. Of misschien ben je helemaal geen fan van wijn? Kies dan een alternatief waar je meer van geniet bij je diner. 

© Pexels.com

Overheersende smaken

Tot slot houd je er best rekening mee dat sommige smaken overheersend kunnen zijn, zowel in je gerecht als in een wijn. Daarom is het altijd verstandig om wijn even voor te proeven. In de betere restaurants zullen ze dit altijd eerst vragen vooraleer een glas uit te schenken of een fles wijn op tafel te zetten. Ook thuis kun je een fles wijn perfect even voorproeven, zo weet je meteen zeker of de wijn bij de smaken van je gerecht passen of deze te overheersend is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *