Carrière

Zo word je gelukkiger in je job

De meeste mensen geven bij onderzoeken aan dat ze blij en tevreden zijn met hun job. Blij en tevreden is echter niet hetzelfde als gelukkig zijn met je job. Gelukkig zijn kun je veel moeilijker meten. Het is wel duidelijk dat je gelukkiger kunt worden in je job door intrinsieke doelen te kunnen realiseren. Dit heeft vooral te maken met autonomie, competentie en leuke sociale contacten. Intrinsieke motivatie zorgt ervoor dat je het lang volhoudt en dat je meer kans hebt om gelukkig te zijn met je job. Extrinsieke motivatie hoort er uiteraard ook bij, maar alleen dat zal je waarschijnlijk niet gelukkig maken. Hieronder hebben we een aantal tips op een rijtje gezet om meer geluk te ervaren bij je job.

Zo word je gelukkiger in je job
© Pixabay.com

Zorg voor zoveel mogelijk autonomie

Autonomie, of in elk geval het gevoel daarvan, is een van de belangrijkste voorwaarden om gelukkig met je job te kunnen zijn. Dat wil zeggen dat je zelf beslissingen neemt, je werk op je eigen manier doet en bezig bent met je vakmanschap. Dit lijkt wellicht vooral bedoeld voor hogere functies, maar het kan voor iedereen werken.

Benut je kwaliteiten en blijf je ontwikkelen

Ontwikkeling zorgt voor meer kansen en ook voor meer plezier. Het leveren van een goede prestatie zorgt namelijk voor trots en geeft je het gevoel dat je belangrijk bent. Dat zorgt weer voor meer geluk in je werk.

Zorg voor een doelstelling

Elke dag naar je werk gaan omdat het nou eenmaal moet gaat niet voor geluk zorgen. Zorg daarom voor een grotere doelstelling. Zinvol zijn en een positieve bijdrage leveren kunnen dan al voldoende zijn.

Zorg voor goed contact met je collega’s

Het hebben van leuke relaties met je collega’s maakt je werk veel leuker. Je voelt verbondenheid en samen dingen bereiken zorgt voor extra plezier. Een hele grote factor wanneer je gelukkiger wilt worden met je job.

Zo word je gelukkiger in je jo
© Pixabay.com

Ga goed om met stress

Stress is voor niemand fijn maar helaas soms onvermijdbaar. Stress staat geluk echter wel heel vaak in de weg. Om die reden moet je ervoor proberen te zorgen dat je zo min mogelijk stress ervaart op je werk. Mocht je wel langere tijd stress hebben, onderneem dan actie. Geef aan dat je het niet meer aan kunt en doe een stapje terug. Dat lijkt niet altijd de goede optie, maar op de lange termijn is dit voor iedereen beter.

Houd je werk uitdagend

Uitdaging is ook zoiets wat je nodig hebt om gemotiveerd en gelukkig te blijven. Altijd alles op de automatische piloot doen gaat je geen geluk opleveren. Stel daarom steeds weer nieuwe doelen. Deze moeten niet te makkelijk zijn, maar ook niet te ver in de toekomst liggen. Zo blijf je continu gemotiveerd.

Vraag om feedback

Feedback is ontzettend belangrijk voor je eigen ontwikkeling, maar ook voor je geluk. Als anderen het gevoel hebben dat je iets niet goed doet kun je dit maar beter weten. Dan kun je er iets aan veranderen en dat zorgt weer voor nieuwe uitdagingen. Anders wordt het een sleur en dat brengt je zeker geen geluk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *