Carrière

Van collega’s naar een team: het is zoals werken aan een relatie

Je zult versteld staan wanneer je inziet hoeveel tijd je met jouw collega’s besteed. Dit is veelal meer dan met jouw familie of vrienden. Het is daarom belangrijk om niet alleen goed overweg te kunnen met jouw collega’s, maar ook goed kunt samenwerken. Het is natuurlijk altijd lastig wanneer je voor het eerst gaat samenwerken of wanneer de samenstelling van het team verandert. In dit artikel kun je dan zowel als werknemer, als als werkgever of teamleider tips en inspiratie lezen omtrent het veranderen van collega’s in een team.

Van collega's naar een team het is zoals werken aan een relatie
© Pixabay.com

Leer elkaar kennen
Je kunt een goede werkrelatie hebben, maar ken je jouw collega’s echt? Wanneer je elkaar niet alleen op collegiaal niveau kent, maar ook op persoonlijk niveau, kan je veel beter samenwerken. Je weet wat er speelt in het leven van jouw collega’s en je kunt op elkaar terugvallen. Hoe zorg je ervoor dat collega’s elkaar beter kunnen leren kennen? Dit doe je door gezamenlijke pauzes te houden. Ook is een optie om iedere vrijdag een borrel te houden na het werk. Zo start je met z’n allen het weekend en besteed je tijd met elkaar zonder te hoeven werken.

Teambuilding oefeningen
Net als bij een gewone relatie, moet je werken aan de relatie met jouw collega’s. Je kunt samen aan grote projecten werken en het is belangrijk dat je weet wat je aan elkaar hebt en dat je elkaar kunt vertrouwen. Het is daarom aan te raden om teambuilding oefeningen te doen met jouw collega’s of werknemers. Dit kan op een vaste tijd per week of maand. Je leert elkaar beter kennen en leert hoe iedereen reageert in bepaalde situaties. Je kunt online teambuilding oefeningen zoeken, maar ook een gespecialiseerde teambuilding coach inhuren om samen te werken met jouw collega’s en werknemers.

Teamuitjes
Zitten jullie met z’n allen in een sleur? Of ken je alleen jouw collega als collega en niet als persoon? Dan is het belangrijk om actie te ondernemen. Je leert jouw collega’s veel beter kennen in een situatie buiten de vaste werkomgeving. Organiseer teamuitjes waarbij je met z’n allen er even tussenuit gaat. Dit kan een strandwandeling zijn, een actieve bezigheid of een leuke workshop. Zo ben je ineens in een andere setting en leer je jouw collega’s beter kennen.

Van collega's naar een team het is zoals werken aan een relati
© Pixabay.com

Communicatie
Net als in een relatie is de sleutel tot succes: communicatie. Zorg dat je blijf communiceren met jouw collega’s en durf aan de bel te trekken als iets niet goed gaat. Door open te blijven communiceren, kun je elkaar beter ondersteunen. Kan jouw team wel wat hulp gebruiken met de communicatie? Ook hiervoor kun je een gastspreker uitnodigen die jouw team helpt met beter communiceren.

Een goed team kan meer aan en levert betere prestaties. Het is daarom van cruciaal belang dat je een hecht team voelt met jouw collega’s. Je ziet ze de hele week dus een goede werk- en persoonlijke relatie is van groot belang. Zo kun je met meer plezier naar je werk en kun je van goede collega’s, goede vrienden maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *