Carrière

Ruzie met een collega: zo los je het op

Je ziet je collega nog vaker dan je beste vrienden. Het is daarom belangrijk dat je een goede band hebt met jouw collega’s en er goed mee om kunt gaan. Doordat je elkaar veelal 20 à 40 uur per week ziet, kan een kleine ruzie al gauw ontstaan. Je kunt ontevreden zijn over de samenwerking of een werkgerelateerd probleem met elkaar hebben. Voorkom dat de ruzie verergert en jouw werkgeluk op het spel komt te staan. Hoe kun je een ruzie met je college het beste oplossen? In dit artikel geven wij een aantal tips.

Ruzie met een collega zo los je het op
© Pixabay.com

Probeer het samen op te lossen
Je wilt natuurlijk voorkomen dat de ruzie erger wordt en dat de werksfeer en productiviteit hierdoor worden aangetast. Ook kan het voor veel werknemers een grote stap zijn om naar de baas te stappen. Je wilt niet als zwak worden gezien en ook voorkomen dat je wellicht wordt ontslagen. Probeer het daarom eerst samen op te lossen. Als het een relatief onbenullige reden is dat jullie ruziën, is het goed om het er samen over te hebben. Spreek af om na het werk even met elkaar te praten. Dit kan op locatie, maar ook juist op een andere locatie dan het werk. Probeer uit te praten wat er dwars zit en samen naar oplossingen te zoeken. Door elkaar uit te horen, kan de hele reden tot ruzie wellicht verdwijnen.

Stap naar de baas
Heb je al langer problemen met jouw collega en lukt het niet om er samen uit te komen? Dan is het aan te raden om toch naar de baas of teamleider te stappen. Leg uit wat je dwars zit en waarom je problemen ervaart met jouw collega. Dit is niet om jouw collega zwart te maken, maar om jouw leiders op de hoogte te stellen van jouw problematiek en hoe dit jouw werkprestaties beïnvloed. Een oplossing is om met z’n drieën in gesprek te gaan. Ook kan er gezocht worden naar alternatieve oplossingen. Wellicht een andere werkplek of een transfer naar een nieuw team. Jouw werkgever heeft er ook baat bij dat zijn werknemers goed en ongestoord kunnen werken.

Ruzie met een collega zo los je het o
© Pixabay.com

Mediator
Wil je het gesprek aangaan en kun je wel wat hulp gebruiken? Dan is een onafhankelijke derde partij een aanrader. Een werkgever kan dit gesprek zeker voeren, maar heeft al gauw een partijdige invalshoek. Een mediator staat los van het bedrijf en kan als onafhankelijk rechtspersoon de situatie analyseren en met een oplossing komen. Een mediator zal altijd proberen om een oplossing te zoeken waar beide partijen mee akkoord kunnen gaan.

Geruzie op het werk kan voor heel wat stress zorgen. Je gaat met een minder lekker gevoel naar het werk en kunt deze spanning meenemen naar huis. Het is nergens voor nodig om een ruzie met een collega langer te laten duren dan noodzakelijk. Probeer zo snel mogelijk in gesprek te gaan of zoek hulp bij jouw werkgever of een mediator. Door gericht deze ruzie op te lossen, kunnen jullie weer fijn samen aan de slag en deze ruzie snel vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *