Vrije Tijd

SWAROVSKI OPTIK lanceert de eerste slimme verrekijker ter wereld

Ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag lanceert SWAROVSKI OPTIK, producent van langeafstandsoptiek, een ware technologische sensatie: de AX Visio. De AX Visio is de eerste AI-ondersteunde verrekijker ter wereld en vormt een perfecte combinatie van hoogwaardige analoge precisieoptiek en digitale intelligentie.

© Swarovskioptik.com

De AX Visio identificeert met een enkele druk op een knop vogels en andere dieren door middel van artificiële intelligentie, maakt het mogelijk om je ontdekkingen te delen en biedt vele andere handige functies. Of dit de toekomst is van natuurobservatie? Jazeker! 

De officiële lancering van de AX Visio vindt plaats op 8 januari 2024 op de CES in Las Vegas, het grootste evenement voor digitale technologieën ter wereld. De AX Visio is vanaf 1 februari 2024 verkrijgbaar bij exclusieve speciaalzaken en online op swarovskioptik.com.

“In de zeven decennia van ons bestaan hebben we een diepgaand inzicht verworven in de behoeften van onze klanten in de doelgroepen jacht, vogelobservatie en outdoor. Met onze knowhow en geavanceerde productietechnologieën kunnen we de beste technologische oplossingen aanbieden voor elk toepassingsgebied. De integratie van digitale componenten en functies in onze producten zorgt voor een belangrijke toegevoegde waarde”, legt Stefan Schwarz, CEO van SWAROVSKI OPTIK, tijdens de productpresentatie uit.

Observeren, identificeren en ontdekken
De AX Visio 10×32 voegt nieuwe dimensies toe aan de natuurbeleving met tal van functies: intelligente technologie gecombineerd met hoogwaardige analoge optiek in SWAROVISION-kwaliteit ondersteunt bij de realtime identificatie van meer dan 9.000 vogels en andere dieren. De geïntegreerde camera maakt foto’s en video’s. Deze kunnen direct worden beheerd en gedeeld met een verbonden smartphone via de bijbehorende SWAROVSKI OPTIK Outdoor App. Spannend is ook de functie “Share discoveries”, waarmee gebruikers een andere persoon via pijltjes in het display naar het geobserveerde object kunnen leiden. “De meerwaarde van de AX Visio voor gebruikers is dat een echte observatiebeleving wordt verrijkt met digitale input”, beklemtoont Andreas Gerk, Chief Technology and Operations Officer bij SWAROVSKI OPTIK.

Slim en duurzaam
Zo’n vijf jaar is er gewerkt aan de ontwikkeling en constructie van de AX Visio. Het resultaat is een verrekijker die bestaat uit circa 390 onderdelen. Het intelligente hart van de AX Visio wordt gevormd door het geïntegreerde besturings- en objectidentificatiesysteem. Een neurale verwerkingseenheid (NPU) zorgt voor een zeer snelle verwerking van informatie die relevant is voor de objectherkenning. Met de SWAROVSKI OPTIK Outdoor App kunnen gebruikers foto’s beheren en delen. Alle apparaatinstellingen en toekomstige updates worden eveneens in de app uitgevoerd. Het AX Visio concept garandeert dat het apparaat een productlevenscyclus van vele jaren heeft. “De analoge componenten van het apparaat, zoals de optiek en behuizing, voldoen aan onze duurzame SWAROVSKI OPTIK kwaliteitsnormen. De prestaties van de digitale features worden via regelmatige systeem- en functie-updates geactualiseerd en verbeterd. Een open programmeerinterface biedt creatieve externe aanbieders de mogelijkheid om de AX Visio uit te breiden met nieuwe functionaliteiten. Ons doel is om een innovatief systeem te bevorderen dat zich voortdurend verder ontwikkelt en zo goed mogelijk inspeelt op de behoeften van gebruikers aan beter zicht en meer informatie”, vult Andreas Gerk aan.

© Swarovskioptik.com

Made by SWAROVSKI OPTIK
De AX Visio wordt geproduceerd in de hoofdvestiging van SWAROVSKI OPTIK in Absam, Oostenrijk. Voor CEO Stefan Schwarz is dit een belangrijke meerwaarde: “Wij kunnen putten uit 75 jaar ervaring en expertise op het gebied van de ontwikkeling en productie van zeer nauwkeurige langeafstandsoptiek. We combineren deze kennis en onze expertise op het gebied van elektronica met digitale intelligentie in onze productielocatie in het hart van Europa om een nieuw, baanbrekend product te creëren. De AX Visio is niet alleen een paradepaardje waarmee we het technologisch leiderschap van SWAROVSKI OPTIK op de markt voor langeafstandsoptiek demonstreren, maar markeert voor ons ook het begin van een nieuw technologisch tijdperk.”

Ontworpen door Marc Newson
De internationaal bekroonde industrieel ontwerper Marc Newson creëerde in een exclusieve samenwerking het kenmerkende design van de AX Visio verrekijker. Voor hem was het belangrijk dat de slimme verrekijker een moderne uitstraling heeft, intuïtief bediend kan worden en goed in de hand ligt dankzij het ergonomisch design. Na de CL Curio is de AX Visio nu de tweede SWAROVSKI OPTIK verrekijker die zijn perfecte vorm te danken heeft aan de in Australië geboren ontwerper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *