Vrije Tijd

Glijbanen maken blij

Het is waarschijnlijk de bekendste attractie in speeltuinen. In elke speeltuin vind je er namelijk wel één: een glijbaan. Met dit speeltoestel klimt men een aantal meter omhoog om dan weer naar beneden te glijden. Toen de glijbaan in 1922 werd uitgevonden, bestond het nog uit een paar houten planken. Tegenwoordig hebben we door de technologie de glijbaan kunnen verbeteren met plastic. Op deze manier kan er harder gegleden worden en is het nog leuker om van de glijbaan af te gaan! Vooral onder kinderen is het een populair speeltoestel. Daarom kan het ook leuk zijn om er een in je tuin te zetten.

© Pixabay.com

Hoe werkt een glijbaan?

Door een aantal trappen op te klimmen komt het kind op een bepaalde hoogte. Vanaf deze hoogte is er een baan van een bepaald soort materiaal bevestigd. Door de diagonale hoek en de zwaartekracht glijdt je kind met veel plezier naar beneden! Het materiaal van glijbanen kan echter verschillen.

Roestvaste stalen glijbanen

Dit materiaal komt het vaakst voor bij glijbanen op openbare gelegenheden. Het staal zorgt voor een enorm gladde baan, waardoor je kind snel van de glijbaan glijdt. Verder gaat het materiaal lang mee, zodat de glijbaan een lange levensduur heeft. Echter wordt het speeltoestel door het roestvaste staal erg warm in de zomer. Toch is dit vaak het meest gekozen materiaal voor een glijbaan in de tuin.

Houten glijbanen

Hout is het klassieke materiaal voor een glijbaan, maar wordt tegenwoordig nog nauwelijks gebruikt. Natuurlijk is dit wel stukken beter voor het milieu. Echter is het een stuk minder praktisch dan kunststof of metalen glijbanen. Hout is minder glad, dus glijdt niet zo lekker. Toch ziet het er vaak mooi uit om in je tuin te zetten!

© Pixabay.com

Kunststof glijbanen

Deze glijbanen zijn vaak terug te zien in grotere speeltuinen en attractieparken. Het materiaal is enorm duurzaam, want het gaat heel lang mee. Kunststof is opgewassen tegen alle weeromstandigheden en is zeer sterk. Echter zijn deze glijbanen vaak prijzig en groter dan roestvaste stalen of houten glijbanen. Heb je een grote tuin? Dan is deze glijbaan peuter misschien wel perfect voor jou!

Wil jij je kind(eren) verwennen met een leuk speeltoestel in je tuin? Een glijbaan is daarvoor een uitstekende keuze. Deze attractie is overal te vinden, maar dichtbij in je eigen tuin is nog leuker! Door de hedendaagse technologie zijn er meerdere materialen op de markt die voor- en nadelen hebben. Wil je een niet al te dure glijbaan? Kies dan voor een glijbaan van roestvast staal. Voor een milieubewustere keuze biedt de houten glijbaan een perfecte uitkomst. Als je een grotere tuin hebt is de glijbaan van kunststof een uitstekende keuze. Ondanks wat voor materiaal je kiest, je kind zal er zeker van genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *