Fit & Gezond

De risico’s van de online geneesmiddelenmarkt

Koop jij jouw geneesmiddelen, voedingssupplementen of multivitaminen wel eens online bij een internetapotheek? Dat kan inderdaad heel handig zijn. In een aantal klikken bestel en betaal je de producten, en een paar dagen later worden ze bij je thuis geleverd. Wees jezelf er wel van bewust dat er in deze online markt ook heel wat addertjes onder het gras verscholen zitten. Je bestelt namelijk geneesmiddelen die bedoeld zijn om je gezondheid te bevorderen, maar jammer genoeg kunnen ze je gezondheid ook wel een schaden. Welke risico’s online apotheken met zich kunnen meebrengen, lees je hieronder.

© Pexels.com

Gezondheidsrisico’s

Medische producten zijn gemaakt om de gezondheid te verbeteren, niet om hem te beschadigen. Wanneer je jouw geneesmiddelen roekeloos online bestelt, is de kans groot dat je namaakmedicijnen ontvangt. Deze producten hebben uiteraard geen effectieve werking, maar kunnen bovendien ook schadelijke stoffen bevatten. De kans op gezondheidsrisico’s is dus aanzienlijk.

Juridische sancties

Niet enkel de leverancier van illegale geneesmiddelen riskeert een strenge straf, ook de besteller staat onder juridische en financiële druk. Wanneer de douane de door jou bestelde geneesmiddelen onderschept, zal je het (financieel) serieus voelen. Je riskeert namelijk een geldboete tot wel 15.000 euro en zelfs een gevangenisstraf van 1 maand tot 1 jaar. Doe dus maar beter eerst grondig onderzoek naar een betrouwbare leverancier voor jouw geneesmiddelen.

Foutief gebruik

Doordat dat je geneesmiddelen gewoon vrij online kan bestellen, ontstaat misschien de verleiding dat je zelf gaat experimenteren. Wanneer je bijvoorbeeld buikpijn hebt, ga je op zoek naar een middeltje om de pijn te verzachten. Wat hier ontbreekt, is het medisch advies van een huisarts. De kans dat je de medicijnen verkeerd gaat gebruiken, is reëel. Denk maar aan de wisselwerking met andere geneesmiddelen, een verkeerde dosis… Ga dus steeds eerst naar een dokter voordat je zelf ten rade gaat bij een online apotheek.

© Pexels.com

Ga voor 100% zekerheid met een betrouwbare leverancier

Gelukkig bestaan er ook heel wat legitieme en betrouwbare online leveranciers voor jouw geneesmiddelen. Zo heb je bijvoorbeeld Pazzox, een FAGG erkende apotheek met meer dan 50 jaar ervaring. Deze online apotheek biedt een ruim aanbod aan voorschriftvrije medicijnen, gezondheids- en verzorgingsartikelen aan. Ze bieden dus enkel geneesmiddelen aan die vrij te verkrijgen zijn in België. Het gaat zowel om originele merkgeneesmiddelen als generische geneesmiddelen. Naast geneesmiddelen, kan je bij Pazzox ook terecht voor schoonheidsproducten, gezondheidsartikelen, voedingssupplementen, multivitaminen, medische hulpmiddelen en andere apotheekproducten.

Bij twijfel over een bepaald geneesmiddel en het gebruik ervan, wordt steeds aangeraden om advies te vragen bij een fysieke apotheek of bij je huisarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *