Fit & Gezond

Wat biedt een sportschool precies aan?

Nadat Basic-Fit in 2003 is opgezet als eenvoudige sportschool zonder extra faciliteiten, is het enorm gegroeid. Inmiddels heeft Basic-Fit meer dan 900 vestigingen verspreid door heel Europa. De meeste vestigingen bevinden zich in Nederland, België en Frankrijk. Aan het einde van 2020 had Basic-Fit meer dan 2 miljoen leden. Dit geeft aan hoezeer betaalbare sportscholen worden gewaardeerd onder de consumenten, en hoezeer er belang aan gezondheid wordt gehecht.

Naast de reguliere sportscholen heeft Basic-Fit ook nog enkele speciale sportscholen. Zo zijn er gyms waar alleen vrouwen mogen sporten, de zogeheten ‘Ladies-Only’ clubs. Daarnaast zijn er enkele clubs die 24-7 open zijn, zodat ook de mensen met een afwijkend dagschema kunnen sporten.

© Pixabay.com

Groepslessen voor extra motivatie

Naast de fitnessapparatuur, yogamatjes en gewichten die te gebruiken zijn, biedt Basic-Fit ook nog enkele extra’s aan. Om te beginnen is er een gratis App gemaakt, die te downloaden is voor alle sporters. Op de App zijn er oefeningen, sportschema’s en meer te vinden. Daarnaast zijn er groepslessen, ingedeeld in een wekelijks rooster. De groepslessen zijn zo gemaakt dat je niet eens in de club aanwezig hoeft te zijn om de sportles te volgen: er is een onlinetrainingsfilmpje, waardoor je de workout vanuit de rust van je eigen huis kan volgen. Als er echter behoefte is aan op coaching, kunnen er groepslessen gevolgd worden vanuit alle Basic-Fit fitnessclubs. De groepslessen variëren in intensiteit. Zo zijn er HIIT-klassen: High Intensity Interval Training, die ongelofelijk pittig zijn maar wel heel erg belonend. HIIT-trainingen maken gebruik van korte oefeningen, waarbij het uiterste van de spieren geëist wordt, gevolgd door korte herstelperiodes waarin de spieren eventjes kunnen bijkomen. HIIT-trainingen zijn hierdoor ontzettend effectief, en kunnen een uitkomst bieden voor sporters die het maximale uit hun workout willen halen, of simpelweg weinig tijd voor sporten hebben. Naast deze super intense groepslessen zijn er ook andere lessen, zoals yogalessen, voor de sporters die liever wat meer ‘zen’ willen zijn.

© Pixabay.com

Extra aandacht met een personal training

Een persoonlijke coach kan voor iedereen nuttig zijn. Als je net begint met sporten, is het handig om iemand te hebben die je kan begeleiden en je wegwijs kan maken in de sportschool. Dit is extra van belang als de beginnende sporter van plan is veel apparatuur te gebruiken, want foutief gebruik kan nare blessures opleveren.

Een persoonlijke coach kan ook nuttig zijn voor mensen met (oude) blessures. Een geblesseerd lichaam heeft meer zorg nodig dan een regulier lichaam. Daarnaast kan het goed zijn om oefeningen of trainingsschema’s op maat te maken, opdat het lichaam optimaal kan herstellen. Tenslotte kan een persoonlijke coach ook de meer ervaren sporter helpen. De resultaten van een ervaren sporter kunnen wellicht stagneren, of de sporter kan nieuwe uitdagingen willen. Iemand met expertise in dit vak, zoals een personal trainer, is dan aan te raden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *