Het is geen geheim dat er jaarlijks nog te vaak ongevallen gebeuren in de bouwsector. Soms zelfs met zwaar lichamelijk letsel of zelfs de dood tot gevolg. Iets waar je als verantwoordelijke in de bouw niet graag stil bij wilt staan. Je hoopt maar dat dit nooit in jouw team zal gebeuren. Echter, feit blijft dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Bedrijfsongevallen blijven gebeuren. Dit kan nooit voor de volle 100% voorkomen worden. Er zijn gelukkig wel dingen die je kunt doen om de kans hierop te verkleinen.
De vervelende waarheid is dat heel veel bedrijfsongevallen voorkomen hadden kunnen worden als de juiste maatregelen waren getroffen. Vaak gaat het toch om de zogenaamde ‘human error’, waarbij er dus menselijke fouten zijn gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan verkeerde bevestiging van valbescherming of het niet dragen van veiligheidsmiddelen tijdens het werk. Ook onvoldoende verlichting speelt nog al te vaak een grote rol. Dit is echter iets wat eenvoudig opgelost zou kunnen worden.
Voor goede verlichting op de bouwplaats is namelijk niet veel nodig. Wel moet je weten waar je op moet letten en welke dingen je moet proberen te voorkomen. Hieronder lees je waar verlichting op de bouwplaats precies aan moet voldoen.
Maak een lichtplan voor elke klus
Werk je als aannemer en wissel je regelmatig van bouwterrein? Dan is het belangrijk dat je je team enkel aan de slag laat gaan als je zeker weet dat de verlichting op orde is. Het zal niet de eerste keer zijn dat er bij schaduwwerking wordt gewerkt en er vervolgens levensgevaarlijke situaties ontstaan. Het is jouw verantwoordelijkheid om voor de aanvang van een klus een lichtplan op te stellen.
Bezoek het bouwterrein. Ontdek de knelpunten en neem de attributen mee die nodig zijn om veilig te werk te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een goede bouwlamp. Zorg ervoor dat je ruime ervaring opdoet met het opstellen van een lichtplan, zodat je precies weet welk type armaturen er voor welke klus moeten worden gebruikt en waar je precies rekening mee moet houden.
Heb je hier nog maar weinig ervaring mee? Schroom dan niet om een professional van buitenaf in te schakelen.
Voorkom schaduwwerking
Schaduwwerking is één van de bekendste fenomenen op de bouwplaats. Het is tevens het gevaarlijkst. Dit komt door alle attributen en gebouwen die in de weg staan. Hierdoor wordt het licht telkens ‘afgebroken’ en ontstaat er schaduw. Bovendien wordt het licht door schaduwwerking ook nog eens geheel onevenredig verdeeld. Daardoor is er sommige plekken vrijwel geen licht, terwijl er op andere plekken juist veel te fel licht is. Hierdoor kan men verblind raken of juist nauwelijks zien wat ze doen. In beide situaties kan dit levensgevaarlijk zijn.
Dit probleem kan eenvoudig voorkomen worden door de juiste terreinverlichting mee te nemen. Denk hierbij aan lampen die hoger geplaatst kunnen worden en direct heel veel licht geven. Door ze op de juiste locaties te plaatsen en ook de juiste type armaturen te gebruiken, voorkom je schaduwwerking en verhoog je de veiligheid op het bouwterrein.