Seks & Relaties

Laat een langdurige ziekte je seksleven niet vergallen

Een relatie verandert wanneer één van de partners langdurig ziek is. Ook het seksleven zal anders zijn. In veel gevallen zal de relatie door de ziekte hechter worden, maar het gebeurt ook dat de partners tijdens de ziekte uit elkaar groeien. De zin of geen zin in seks heeft daar een impact op. Een langdurige ziekte heeft impact op je relatie. In plaats van partner ben je plots ook verzorger of patiënt. Blijf dit steeds als een extra rol zien in jullie relatie. Met de tips in deze blog zorgen we er alvast voor dat jij en je partner elkaar als minnaars blijven zien.

Laat een langdurige ziekte je seksleven niet vergallen
© Pixabay.com

Blijf elkaar als minnaars zien

Het is logisch dat bij een langdurige ziekte van één van de partners er een extra rol bijkomt voor jullie allebei. De ene is patiënt de andere is verzorgende. Op het begin zullen jullie dit zonder meer aanvaarden, maar als de ziekte aansleept, zal dit vroeg of laat zijn tol eisen. Het is daarom belangrijk dat jullie elkaar ook als vrijers blijven zien. Een goede tip daarbij is, dat nadat je jouw partner in bed geholpen hebt, je jezelf even afzondert. Na een tiental minuten kom je de slaapkamer weer binnen, maar als verleid(st)er. Zo zorgen jullie ervoor dat jullie nog steeds seks met elkaar willen hebben.

Een schuldgevoel is nergens voor nodig

Het is heel erg dat jij of je partner een langdurige ziekte heeft. Je kan daar helemaal niks aan doen. Niemand treft daarbij schuld. En het is perfect normaal dat je geen of veel minder seks wilt hebben dan anders als je ziek bent of voortdurend je partner moet verzorgen. Probeer of je nu patiënt of verzorgende bent alle schuldgevoelens weg te zetten. Deze zorgen juist voor extra druk op de relatie. Niemand treft schuld. Houdt dat steeds in het achterhoofd. Blijf wel met elkaar praten over je gevoelens voor elkaar. Dat zal jullie verbinden.

Laat een langdurige ziekte je seksleven niet vergalle
© Pixabay.com

Langdurige ziekte heeft een impact op het vrijen

De behoefte aan seks kan veranderen door een langdurige ziekte. Aanvaard dit. Een ziekte zet de levens van jou en je partner op hun kop. Dat is normaal. Wen er even aan. Nadien is het belangrijk om samen naar een evenwicht te zoeken om erotiek en passie in jullie relatie nog steeds een plaats te laten hebben. Praat over de veranderingen. Geef duidelijk aan wat je (niet meer) leuk vindt. Aarzel zeker niet om eventueel contact op te nemen met een seksuoloog. Die kan jullie hierbij op weg zetten.

Praat over seks

Wat voor jongeren en nieuwelingen in het seksvak geldt, blijft ook voor ouderen nog steeds belangrijk. Het mag tussen jullie geen taboe zijn om over seks te praten. Maak bewust tijd om over seks te praten. Zo geven jullie vanzelf aan wat kan en wat misschien niet meer kan. Jullie leren elkaar weer kennen. En… wie weet ontdekken jullie ook nieuwe mogelijkheden. Dat kan jullie seksleven weer een boost geven. Seks en ziekte kunnen samengaan. Blijf intiem met elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *