Seks & Relaties

Hoe wijs ik hem/haar af zonder hem/haar te kwetsen?

Heeft iemand romantische interesse in je getoond, maar zie jij hem of haar niet zitten? Dan kan dit best voor een dilemma zorgen. Je kunt je vereerd voelen dat iemand je op zo’n manier ziet en je wilt de vriendschap niet verbreken, maar je ziet een relatie toch echt niet zitten. Hoe kun je dit op zo’n manier brengen dat je hem/haar niet kwetst? Afwijzen zonder te kwetsen is best lastig. Wil je weten hoe jij hem/haar kan laten weten dat je een romantische relatie niet zit zitten, zonder te kwetsen? Lees dan gauw verder voor tips en tricks.

Hoe wijs ik hemhaar af zonder hemhaar te kwetsen
© Pixabay.com

Wees eerlijk
Het is belangrijk om eerlijk te zijn in deze situaties. Het alternatief is dat je uiteindelijk een relatie hebt met iemand waarvoor je niets voelt en de relatie uiteindelijk toch strandt. Op deze manier kwets je hem of haar ook. Wees direct eerlijk over jouw gevoelens. Deze eerlijkheid kan in het begin natuurlijk hard aankomen, maar het is beter om dit gelijk te horen. Zo weten beide partijen waar ze aan toe zijn en kan uiteindelijk alsnog een gewone vriendschap bestaan.

De juiste formulering
Hoe zeg je dat je iemand niet ziet zitten? Dit klinkt al gauw kwetsend, ook al bedoel je het helemaal niet zo. Je kunt daarom beter goed nadenken over de juiste formulering. Leg bijvoorbeeld uit dat je een relatie niet ziet zitten en dat het niet aan de ander ligt. Je kunt eerlijk zijn en zeggen dat je een dergelijke klik niet voelt en ook niet zal gaan voelen. Zorg dat je duidelijk bent, maar niet te hard. Door gewoon eerlijk te zijn over jouw gevoelens, kun je de ander het beste informeren over waarom jij een romantische relatie niet ziet zitten.

In het echt of via de telefoon
Het lijkt de meest humane manier om dit natuurlijk face-to-face te brengen. Maar wanneer jij vocaal minder sterk bent, is het wellicht beter om het via de telefoon of app te doen. Je kunt er dan iets langer over nadenken en nadenken over de juiste formulering. Je kunt bijvoorbeeld jouw redenatie helemaal uitschrijven. Laat deze redevoering eerst eens lezen door een vriend(in) om te zien of dit een open en eerlijke tekst is. Het kan op deze manier ook beter zijn voor de ontvangende partij. Zo weet hij/zij precies hoe de vork in de steel zit.

Hoe wijs ik hemhaar af zonder hemhaar te kwetse
© Pixabay.com

Vriendschap?
Wil je niet dat dit moment ten koste gaat van de vriendschap die jullie nu al hebben? Dan is het belangrijk om hier erg open in te zijn. Beide kanten moeten aangeven of zij een vriendschap zien zitten en of dit mogelijk is met deze romantische spanning van een partij. Wanneer jullie beide wel vrienden willen blijven, is het noodzaak om hier ook actie in te ondernemen. Laat een vriendschap niet nodeloos verwateren door zo’n voorval.

Je hoeft de ander niet te kwetsen wanneer je hem of haar afwijst. Afwijzen is nu eenmaal pijnlijk, maar door hier open en eerlijk over te zijn, kun je een gekwetst gevoel voorkomen. Denk goed na over de juiste formulering en vertel duidelijk waarom het van jou kan niet mogelijk is om een relatie aan te gaan.

1 reactie

  1. Moeilijk, maar je moet er door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *