Fit & Gezond

Leven met clusterhoofdpijn

Misschien heb je wel eens van de term clusterhoofdpijn gehoord. Dit is een zeer tragische hoofdpijn die gelukkig tamelijk zeldzaam is. Enkele duizenden mensen hebben er last van, maar het punt is dat het een grote invloed op je leven kan hebben. In dit artikel gaan we in op clusterhoofdpijn. Wat is het precies? Bestaan er behandelingen en wat is nog meer belangrijk om te weten? In dit artikel gaan we daar dieper op in.

Leven met clusterhoofdpijn
© Pixabay.com

Hevige aanvallen

Hoewel het clusterhoofdpijn wordt genoemd, is het niet te vergelijken met normale hoofdpijn. Iedereen heeft in zijn leven ongetwijfeld wel eens echte hoofdpijn gehad. Dit kun je om verschillende redenen krijgen. Misschien omdat je veel gedronken hebt. Tijdens een kater droog je uit en dan kan het zijn dat je last krijgt van hoofdpijn. Maar bijvoorbeeld ook door spanning of een medische aandoening. Bij clusterhoofdpijn is er echter sprake van een heel ander probleem. Je hebt dan op een bepaalde plek hoofdpijn, en eigenlijk is het geen hoofdpijn maar wordt het door mensen ervaren als echte steken.

Bijverschijnselen

Een ander punt van clusterhoofdpijn is dat je dan doorgaans ook te maken krijgt met bijverschijnselen, vanwege de hevigheid van de hoofdpijn. Je kunt dan bijvoorbeeld ook te maken krijgen met een rood oog. Maar ook tranende ogen kunnen voorkomen en er kunnen nog meerdere bijverschijnselen ontstaan.

Oorzaak?

Men weet nog niet wat de precieze oorzaak is van clusterhoofdpijn. Er is wel heel veel medisch onderzoek naar gedaan, maar hier zijn nog geen valide resultaten uitgekomen met het oog op de eigenlijke oorzaken van clusterhoofpdijn. Er zijn echter wel aanwijzingen dat het met de biologische klok te maken heeft. Bovendien wordt gesteld dat er bij clusterhoofdpijn sprake is van een uitlokking. Er kunnen bepaalde middelen zijn die de uitlokking kunnen versterken. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan alcohol, maar ook bloedvat verwijdende medicijnen.

Leven met clusterhoofdpij
© Pixabay.com

Behandeling van het hoofd?

De mate waarin mensen last hebben van de clusterhoofdpijn kan zeer veel verschillen. Sommige mensen hebben er heel vaak last van, maar het kan ook zijn dat men er slechts af en toe last van heeft. Helaas zijn er nog geen geneesmiddelen gevonden tegen clusterhoofdpijn. Dat is natuurlijk erg vervelend voor mensen die er last van hebben. Maar gelukkig zijn er wel bepaalde behandelingen mogelijk, zodat je kunt leven met clusterhoofdpijn. Er is bijvoorbeeld aan de ene kant een mogelijkheid tot een acute preventieve behandeling. Deze behandeling richt zich op op het voorkomen van eventuele aanvallen.

Naast preventieve behandelingen zijn er ook nog veel meer andere soorten behandelingen. Ken jij iemand die last heeft van clusterhoofdpijn? Of denk je zelf dat je er last van hebt? Aarzel dan niet en neem zo snel mogelijk contact op met een expert. Want het kan je leven aanzienlijk veraangenamen als op een goede manier wordt behandeld. En dat is natuurlijk mooi, want je leeft immers maar één keer en het zou zonde zijn dat je een onaangenaam leven gaat leiden.

Hopelijk heb je iets gehad aan dit artikel over clusterhoofdpijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *