Fit & Gezond

Leven met reuma

Reuma kan jouw dagelijks leven en gevoel van welzijn flink aantasten. Deze chronische aandoening kan voor veel stroefheid en pijnklachten zorgen. Omdat dit een aandoening is dat veelal toeneemt, in plaats van afneemt, kan jouw fysieke en mentale gesteldheid hierdoor flink op de proef worden gesteld. Wil je weten hoe je jouw leven met reuma goed kan inrichten en hoe je er, ondanks de reuma, toch het beste van kunt maken? Lees dan gauw verder voor tips om te leven met reumaklachten.

Leven met reuma
© Pixabay.com

Accepteren en loslaten
Wellicht het moeilijkste om te doen, is om de diagnose te accepteren. Dit is niet iets wat je in een dag doet en wellicht ook niet in 10 jaar. Maar het is belangrijk om vrede te leren vinden met de diagnose. Zoek hier het liefst hulp bij van een psycholoog of coach. Door te accepteren dat jouw leven er anders uit zal zien, kun je bewuster omgaan met jouw keuzes en meer rust vinden.

De juiste behandelaar en specialist
Reuma is een chronische aandoening, maar dit betekent niet dat de klachten door reuma aangepakt kunnen worden. Het is belangrijk dat jij een specialist of hulpverlener vindt, die kan helpen bij jouw klachten. Je kunt via de huisarts in contact komen met bijvoorbeeld een gespecialiseerde fysiotherapeut die kan helpen bij bewegingsproblematiek. Ook kun je zelf op zoek gaan naar alternatieve geneeswijzes. Er zijn veel alternatieve behandelwijzen voor reuma, waar mensen positieve gevolgen van ervaren.

Zoek de ontspanning op
De klachten van reuma kunnen extra hard opspelen, wanneer jij het druk hebt of strest. Het is daarom belangrijk om te kunnen ontspannen. Door ontspanning kunnen de klachten verlicht worden. Neem bijvoorbeeld met regelmaat een warm bad of zoek een hobby die weinig fysieke inspanning vereist, maar waar je wel veel plezier uit kunt halen.

Leven met reum
© Pixabay.com

Je bent niet alleen
Wellicht is er niemand in jouw direct omgeving of vriendenkring die ook reuma heeft. Het kan dan bijzonder eenzaam voelen. Iedereen heeft natuurlijk het beste met je voor en wilt je helpen, maar begrijpen zullen ze het nooit. Het is daarom aan te raden om een praatgroep of forum te vinden van andere reuma patiënten. Het kan bijzonder opluchtend zijn om met iemand te praten die exact hetzelfde ervaart als dat jij doet. Niet alleen kun tips uitwisselen, maar simpelweg de erkenning kan voor heel wat mentale heling zorgen.

Leven met reuma, het is van dag tot dag te bekijken. Deze aandoening is een hele aanslag op jouw lichaam en als je niet uitkijkt op jouw geest. Zorg ervoor dat je leert om te gaan met jouw diagnose en probeer een vorm van verlichting te zoeken. Het is aan te raden om contact te zoeken met mensen die hetzelfde ervaren. Deze vorm van erkenning en begrip kan je enorm helpen. Ook kun je natuurlijk goed gebruik maken van tips en ervaring van andere reuma patiënten. Het leven met reuma zal wellicht anders zijn, dan wanneer je deze diagnose niet had gehad, maar het betekent niet dat je niet alles uit het leven kunt halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *