Fit & Gezond

Chronische rugpijn voorkomen

Rug pijn is een veel voorkomende klacht, ook komt chronische rugpijn helaas vaak voor. Wanneer wij ons vrij willen bewegen is onze rug een onderdeel die daar een belangrijke rol in speelt. Chronische rugpijn ontstaat dus ook vaak omdat wij als mens geen geduld hebben en niet stil kunnen zitten. Het is namelijk erg belangrijk om uw rust te nemen wanneer pijn in de rug aanwezig is. Ook is het belangrijk om te weten dat helemaal geen beweging ook slecht is. In dit artikel ga ik beschrijven hoe u chronische rugpijn kunt voorkomen, door tips te geven, en waar u op moet letten wanneer u last heeft van uw rug.

Chronische rugpijn voorkomen
© Pixabay.com

Hieronder twee fabels

Het belasten van uw rug is slecht.
Pijn in uw rug zegt dat er iets stuk is en u daarom dus niet veel meer moet bewegen.

Wanneer heeft u chronische rugpijn

Dokters spreken van chronische rugpijn wanneer u minimaal 12 weken last heeft van rugpijn of wanneer het tijdens die periode regelmatig terugkomt. De pijnvrije periodes worden steeds korter en daardoor ontstaat er uiteindelijk chronische rugpijn. Gezondheidsinstellingen beweren dat 1 op de 5 mensen last heeft van blijvende of terugkerende pijn in de rug. Het ontstaan van de pijn hangt vaak samen met gedrag en lichamelijke processen.

Hoe ontstaat chronische rugpijn en hoe voorkomen

Blijvende pijn in uw rug kan ontstaan door lichamelijke stress, door lichamelijke stress komt het vaak voor dat mensen constant hun schouders aanspannen. Ook zijn mensen met bewegingsangst gevoelig voor chronische rugpijn, denk aan het hol maken van de rug wanneer ze iets moeten oppakken, ook bij lichte dingen. Hieronder een overzicht van wat chronische rugpijn kan veroorzaken.

 • Hoge lichamelijke stress
 • Bewegingsangst
 • Over en ondergewicht
 • Slechte nachtrust
 • Verkeerde slaaphouding
 • Veel roken
 • Veel alcohol drinken
 • Ongezonde voeding
 • Een ongeluk
 • Vaak verkeerde bewegingen maken
 • Verkeerde zithouding

Voorkomen
Wanneer u voor een lange periode last hebt van rugpijn is het belangrijk om contact op te nemen met een arts. Deze kan samen met u onderzoeken wat de oorzaak van de rugpijn is.

Behandel lichamelijke stress
Uw arts kan u helpen met het behandelen van de lichamelijke stress, dit zal dus uiteindelijk ook een positief effect op uw rug gaan hebben.

Behandel en praat over bewegingsangst
Neem contact op met een arts wanneer u last hebt van bewegingsangst of een vermoeden hebt dat u er last van heeft. Hij of zij kan u bijvoorbeeld doorverwijzen naar een psycholoog om over het probleem te praten en een fysiotherapeut om de juiste bewegingen aan te leren.

Chronische rugpijn voorkome
© Pixabay.com

Betere nachtrust en verkeerde slaaphouding verhelpen
Slaapt u slecht of weinig? Of wordt u iedere ochtend wakker met een stijve rug? Wanneer in slapen komen niet het probleem is moet u gewoon eerder naar bed gaan. Wanneer u niet in slaap kunt komen door bijvoorbeeld stress kunt u samen met uw arts naar een oplossing zoeken. In geval van een slechte slaaphouding kan een fysiotherapeut u helpen om de beste slaaphouding aan te nemen. Wist u dat een slechte slaaphouding ook kan ontstaan door het gebruik van een verkeerd hoofdkussen, matras of bed onderstel?

Over en ondergewicht behandelen
Begin met afvallen of aankomen, dit kunt u doen door te gaan sporten en te stoppen met het eten van ongezonde voeding. Stel een plan op samen met een personal trainer of neem contact op met een arts die u eventueel kan doorverwijzen naar een diëtist. De diëtistweet vaak precies wat uw lichaam nodigt heeft om af te vallen of om aan te komen.

Stoppen met roken en alcohol drinken
Stoppen met roken is voor veel mensen een probleem. Ook kan het voor alcoholisten moeilijk zijn om te stoppen met drinken. U kunt zelf stoppen met roken en bijvoorbeeld via de drogist hulpmiddelen aanschaffen. U kunt er bijvoorbeeld voorkiezen om geen alcohol meer mee te nemen tijdens de boodschappen, wanneer het niet meer in huis is kunt u het ook niet meer nuttigen. Zo kunt u er langzamerhand vanaf komen. Indien het lastig voor u is kan een arts u helpen bij het stoppen met roken en het drinken van alcohol. Hij of zij zal u medicatie geven of doorverwijzen naar bijvoorbeeld een psycholoog, praatgroep of hypnotiseur.

Verbeter je zithouding en voorkom verkeerde bewegingen
Ook kan het zo zijn dat u tijdens bijvoorbeeld uw werk te lang een verkeerde zithouding aanneemt. In dat geval kan u met uw werkgever overleggen wat de mogelijkheden zijn om dit te verbeteren, uw werkgever kan bijvoorbeeld betere stoelen aanschaffen. Samen met een fysiotherapeut kunt u uw zithouding verbeteren. Zorg er natuurlijk ook voor dat u thuis de juiste zithouding aanneemt. Ook kan een fysiotherapeut samen met u trainen hoe u verkeerde bewegingen voorkomt, door bijvoorbeeld de juiste manier van tillen aan te leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *