Fit & Gezond

Lekkere en gezonde receptjes voor de lente

De dagen worden weer langer, de zon komt meer en meer van achter de wolken, de temperaturen worden aangenamer, de bloemetjes staan weer in bloei. De lente komt eraan. Wil je het jaar goed inzetten met een gezond gerechtje? Hieronder enkele lekkere ideetjes. 

© Pixabay.com

Wok met scampi’s en lente-ui 

Wokken is super gezond en lekker, dus het kan zeker smaken op een zonnige lentedag. Door je eten te wokken behouden ze veel voedingsstoffen en verliezen ze minder vitaminen dan bij andere manieren om je groenten klaar te maken. Je kan groenten snel bereiden en de smaak ervan blijft goed behouden. Hoe begin je eraan? Kook rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel de courgette, snij het in kleine blokjes en doe het in de wok. Doe hetzelfde met de selder en voeg er tot slot de lente-ui aan toe. Kruid ze af met peper en zout en wok de groenten voor 4 minuten in de wokpan. Bak de scampi’s en sint-jacobsvruchten in een pan en breng ze op smaak met citroensap. Serveer eerst de rijst, daarna de groentjes en als laatste de vis in een kommetje. 

Spaghetti carbonara met geroosterde bloemkool 

Ben jij ook ook zo’n fan van spaghetti carbonara en zoek je naar een gezondere variant? Dan is dit gerechtje zeker iets voor jou! Verwarm je oven op 180°C. Snijd de bloemkool en doe ze in een kom en voeg er tijm, peper, 2 eetlepels olijfolie aan toe. Zet de bloemkool in de oven voor ongeveer 15 minuten. Begin ondertussen met de pasta te koken volgens de aanwijzingen die vermeld staan op de verpakking. Houd een glas kookvocht opzij. Snijd een pepertje in kleine stukjes, voeg er een eetlepel olijfolie aan toe en stoof ze gaar samen met een teentje look. Gebruik hiervoor de grootste pan uit je pannenset, anders ga je niet voldoende plaats hebben. Voeg de pasta en het kookvocht er opnieuw aan toe. Meng het goed door elkaar en haal de pan pan van het vuur. Klop een eitje los, kruid het goed af met peper en zout en giet het over de pasta. Meng tot slot de bloemkool onder de pasta en je kan beginnen serveren. Dat zal smaken!

© Pixabay.com

Een gezond tussendoortje: havermoutkoekjes

Havermout is heel gezond want het verlaagt je cholesterolgehalte. Ze zitten vol beta-glucanen vezels, wat oplosbare vezels zijn die veel vocht opnemen in de darmen. Dit zorgt er ook voor dat je de vezels zwellen waardoor je maag gevuld lijkt en je minder snel honger krijgt. Tot slot is havermout glutenvrij, dus ook mensen die daar gevoelig aan zijn kunnen meegenieten van je koekjes. Alleen maar voordelen, dus waar wacht je nog op? Verwarm de oven voor op 180°C. Hak 50 gram pure chocolade in fijne stukjes en prak 2 bananen. Roer er de chocolade en 100 gram havermout onder. Maak er kleine balletjes van en druk ze plat op de plaat. Bak ze daarna 20 minuten in de oven. Bewaar de koekjes in een afgesloten trommel. Eet je pas enkele dagen later van je koekjes? Maak ze even terug warm in de oven, zo houd je ze lekker vers. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.