Vrije Tijd

Organiseer en ruim op: maak van jouw huis een oase van rust

Een opgeruimd huis kan jouw leven veel beter maken. Het is niet alleen gemakkelijker, want je vindt alles meteen terug, maar een opgeruimd huis brengt ook rust en kalmte. Organiseer jouw huis snel en eenvoudig met deze tips.

In onze wereld van massaconsumptie hebben onze huizen de neiging om snel vol te raken met spullen die we wel kunnen gebruiken, maar niet altijd nodig hebben. Dat zorgt ervoor dat huizen rommelig ogen en maakt dat we ons minder gemakkelijk ontspannen. Geen wonder dat opruimgoeroes zoals Marie Kondo zo’n succes hebben.

© Pixabay.com

Plan en organiseer

Om jouw huis op orde te krijgen, maak je best een plan. Een plan helpt je om te bepalen welke spullen je echt nodig hebt en welke spullen je beter weggooit. Verdeel daarbij jouw huis in zones en berg je spullen op in de juiste zones. Extra zeep bewaar je in de badkamer, lakens in de slaapkamerkast.

Spullen die je niet het hele jaar door nodig hebt, zoals bijvoorbeeld winterjassen, kan je tijdens het zomerseizoen opbergen in een plastic opbergbox die je boven op je kleerkast zet. Zo blijven ze mooi en stofvrij, terwijl ze netjes opgeborgen zijn.

Verdeel en heers

Spullen zoals koffers, fietsendragers en skikledij heb je maar een paar keer per jaar nodig. De rest van de tijd liggen ze stof te vergaren in de garage of achter in jouw kleerkast. Bovendien zijn deze spullen groot en nemen ze dus veel plaats in beslag.

Om deze dingen zo goed mogelijk te benutten, kan je ze delen met jouw familie of dichte vrienden. Het heeft geen zin om allemaal een eigen fietsendrager te hebben wanneer je er een kan delen, toch? Mits enkele goede afspraken kan je sommige spullen gerust delen met de hele familie of vriendengroep. Hierdoor beperk je niet alleen de rommel in je huis, maar het is ook nog eens duurzamer!

© Pixabay.com

Vergeet vooral niet te leven

Om lang te genieten van een opgeruimd huis, kan je de tweeminutenregel aanhouden: alles wat je kan opruimen binnen de twee minuten, pak je meteen aan. De rest houd je voor je wekelijkse poetsmoment. Bewaar daarvoor je schoonmaakartikelen binnen handbereik zodat je kleine ongelukjes meteen kan opruimen. Gebruik eventueel labels voor elk product, of houd het zo simpel mogelijk. Zo weten je partner of je (oudere) kinderen ook alles goed staan en dragen zij hun steentje bij.

Een opgeruimd huis brengt weliswaar rust, maar je mag ook niet vergeten dat een huis dient om in te leven. Maak je dus niet druk als er eens een jas over een stoelleuning hangt of wanneer er een beetje rommel op de trap ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *