Carrière

Workation: voor- en nadelen

Een workation is de laatste jaren heel populair geworden. Het combineren van werk en vakantie klinkt natuurlijk ook als een droom. Je kunt werken op een locatie naar keuze, je bent enorm flexibel en kunt tussendoor leuke dingen doen. Uiteraard zitten er ook wat potentiële nadelen aan. Hieronder gaan we in op zowel de voor- als nadelen.

Workation voor- en nadelen
© Pixabay.com

Wat is het precies?

Wat is een workation nou eigenlijk precies? Het is zoals het woord al doet vermoeden is het simpelweg het combineren van vakantie met werk, ook wel bekend als werkvakantie. Hierbij ga je voor een bepaalde periode naar een plek om te werken en ondertussen leuke dingen doen. Dit kan zowel in een groep als alleen. Het doel hiervan is vaak om extra gefocust te kunnen werken en veel resultaat te kunnen boeken in korte tijd. Hieronder noem we een aantal belangrijke voordelen.

Focus

Het belangrijkste doel is focus. Meestal ga je naar een omgeving met gunstige factoren en weinig afleiding, waardoor je je heel goed kunt focussen op je werk. Veel mensen gaan op workation met een bepaald doel, zoals het schrijven van een boek of het afronden van een project. Zet voor maximale focus ook je telefoon en mail op out of office.

Kies voor natuur voor nog meer voordelen

Het is vaak niet zo verstandig om op workation te gaan in een grote stad, waar je ontzettend veel prikkels hebt. Het werkt veel beter om de natuur op te zoeken, met natuurlijk wel goed internet. Dan kun je tussendoor lekker wandelen in de natuur of juist even goed sporten, en verder vooral veel geconcentreerd werken. Actief zijn werkt ook heel goed voor je concentratie, focus en productiviteit.

Workation voor- en nadele
© Pixabay.com

Het maakt je creatiever

Een workation zorgt er ook voor dat je creatiever bent, vanwege de andere focus en als je in de natuur verblijft ook vanwege de hogere mate van zuurstof die je binnenkrijgt. Dit is waarschijnlijk, samen met focus, de grootste reden waarom veel mensen op workation gaan.

Je kunt gelijkgestemden leren kennen

Er zijn ook heel georganiseerde workations tegenwoordig. Hierbij staat alles in het teken van gefocust werken en mooie resultaten boeken. De mensen die meegaan op dit soort reizen hebben allemaal dezelfde doelen, resultaat boeken op werkgebied. En dat kan heel fijn zijn om je mee te omringen. Je kunt hier ook waardevolle contacten opdoen voor je business, praten over nieuwe kansen en samenwerkingen aangaan.

Zitten er dan alleen maar voordelen aan?

Uiteraard is niet iedereen even positief over een workation. Voor sommigen mensen is het ook gewoon niet weggelegd, en er zijn ook mensen die beweren dat het niets toevoegt en enkel zorgt voor dure extra uitgaven. Er zitten volgens verschillende mensen, waaronder psychologen, ook behoorlijk wat nadelen aan. Zo zou het niet goed zijn voor de werk-privé balans, zou je veel te veel uren werken en mis je het contact met collega’s. Bovendien heb je veel meer risico op stress en een burn-out wanneer je niet op kantoor, samen met collega’s, werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *