Fit & Gezond

Borstkanker: je kunt er maar beter zo vroeg mogelijk bij zijn

Net zoals baarmoederhalskanker is borstkanker is een verschrikkelijke ziekte waar helaas nog veel mensen jaarlijks aan overlijden. Het punt is dat borstkanker in veel gevallen goed te behandelen is, maar dan moet je er wel op tijd bij zijn. Dat is zeer belangrijk, zodat er geen uitzaaiingen ontstaan. Om er zo vroeg mogelijk bij te zijn, is het dan ook belangrijk om je borsten regelmatig te onderzoeken. In dit artikel geven we tips over hoe je borstkanker het best kunt onderzoeken en waar je op moet letten. Zodat je wat meer inzicht krijgt over deze vreselijke ziekte.

Borstkanker je kunt er maar beter zo vroeg mogelijk bij zijn
© Pixabay.com

Komt er borstkanker voor je familie?

Er is vastgesteld dat borstkanker erfelijk kan zijn. Komt er borstkanker voor in je familie? Dan is de kans groter dat je er zelf ook mee te maken krijgt. Het kan zijn dat je daardoor ongerust wordt, maar als je het goed controleert, ben je er hopelijk op tijd bij. Als er borstkanker voor komt in je familie, kan het aan te raden zijn om allereerst een afspraak met je arts te maken. Vertel hem/haar over de situatie en vraag adviezen over wat je dan het beste kunt doen. Als er sprake is van een sterke erfelijke aanleg, dan raadt een arts vaak aan om maandelijks zelf je borsten te controleren.

Geen borstkanker in de familie?

Is er geen sprake van borstkanker in de familie? In dat geval heb je doorgaans minder kans op borstkanker dan bij een erfelijke aanleg. Maar let wel: ook dan kan het nog zo zijn dat je te maken krijgt met borstkanker in je leven. Als er geen sprake is van borstkanker in de familie, hoef je niet maandelijks te controleren op eventuele knobbeltjes. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat vrouwen die regelmatig hun borsten controleren niet langer leven. Misschien denk je dan: baat het niet dan schaadt het niet: maar een nadeel is dat je dan misschien operaties moet ondergaan die helemaal niet nodig zijn.

Borstkanker je kunt er maar beter zo vroeg mogelijk bij zij
© Pixabay.com

Heb je borstkanker gehad?

Heb je al eens borstkanker gehad? Dan bestaat er een kans dat het weer terugkomt. In die gevallen kun je maandelijks zelf je borsten en oksels controleren op eventuele knobbeltjes. Op die manier kun je eerder ontdekken of de kanker weer terug is. Dit is dus wel degelijke effectief en wordt zeker aan te raden om te doen.

Wanneer borsten controleren?

Wat is nu de juiste tijd om de borsten te controleren, vraag jij je dan wellicht af. Het beste is om dit te onderzoeken nadat je ongesteld bent geweest. Het klierweefsel is dan gemakkelijker te onderzoeken. Je kunt je borsten ook door iemand anders laten controleren als je het zelf geen fijn idee vindt. Er zijn verschillende manieren om je borsten te controleren. Je kunt het bijvoorbeeld liggend doen, maar ook staand.

Al met al kan gesteld worden dat onderzoek doen in sommige situaties dus aan te raden is. Bij eventuele vragen of problemen: raadpleeg dan altijd je arts of een andere professional.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *