Seks & Relaties

Zorg voor jezelf: zo herken je een soa

We zorgen voor ons lichaam en onszelf elke dag, en meer en meer plaatsen we fysieke en mentale gezondheid centraal. Maar over seksueel overdraagbaar ziektes hangen nog steeds in de taboesfeer. Jammer, want via zelftesten en online testwijzers kan je snel vaststellen of je een soa hebt en medische hulp snel inschakelen. Hoe zorg je nu voor jezelf en hoe weet je of je een soa hebt? Wij zetten enkele soa’s op een rij.

© Pixabay.com

Heb ik een soa?

De belangrijkste vragen zijn heb ik een soa en hoe kan ik een soa krijgen? Een soa is een seksueel overdraagbaar virus, wat je dus meestal krijgt door seks zonder condoom. Maar ook via voorspel en gedeelde seksspeeltjes kan je een soa oplopen. Een soa kan namelijk zitten in sperma, voorvocht, bloed, maar ook schaamhaar en slijmvliezen. Dat je een soa dus enkel kan oplopen bij onbeschermde penetratie is een fabeltje. Belangrijke soa’s om voor op te letten zijn hiv, hepatitis B en C waarbij je ook via je bloed een soa kan oplopen door bijvoorbeeld een onhygiënische piercing, naalden en tatoeage.

Wat is chlamydia?

De meest voorkomende soa is chlamydia. Het is een soa die veroorzaakt wordt door een bacterie en vooral wordt overgedragen tijdens seks zonder condoom. Bij chlamydia heb je vaak geen symptomen en weet je dus niet dat je het hebt. Wanneer je wel last of pijn ervaart, komt dit omdat er een ontsteking is van de slijmvliezen van je penis, anus of vagina. Bij mannen uit dit zich door een branderig gevoel bij het plassen en pijn in de balzak, bij vrouwen kan er ook een branderig gevoel zijn bij het plassen, of pijn in de onderbuik.

Wat is syfilis?

Ook syfilis wordt veroorzaakt door een bacterie die in contact komt met slijmvliezen. Deze soa komt vooral voor bij mannen die seks hebben bij mannen, maar ook bij heteroseksuele seks. Syfilis herken je vooral aan kleine wondjes op je pieme, vagina, anus, mond of tong. Wanneer je positief test bij syfilis wordt je behandeld met penicilline injecties. De kans op genezen is groot, maar syfilis blijft altijd zichtbaar in je bloed.

© Pixabay.com

Is hiv hetzelfde als aids?

Kort gezegd: hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Hiv is dus geen bacterie, maar een virus dat je afweersysteem aanvalt waardoor je lichaam minder beschermd is tegen andere ziektes. Wanneer je beschermlaag dus zo miniem is dat je lichaam zich niet kan beschermen, spreken we van aids. Hiv symptomen zijn minder specifiek, niet dus zo duidelijk als bij chlamydia en gonorroe. Na besmetting kan je je grieperig voelen, samen met koorts, spierpijn en diarree. Je kan hiv oplopen door seks zonder condoom, maar ook bij bloedcontact door een onhygiënische naald bijvoorbeeld. De enige manier om te weten of je hiv hebt opgelopen, is door een test.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *