Fit & Gezond

Op tijd gespot: baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker is een veelvoorkomende ziekte bij vrouwen tussen de 35 en 55 jaar. Elk jaar krijgen ongeveer 650 vrouwen in België baarmoederhalskanker. 30% van deze vrouwen overlijdt aan deze vorm van kanker. Toch kan de ziekte op tijd worden gespot; en worden genezen.

Op tijd gespot baarmoederhalskanker
© Pixabay.com

Oorzaak

In tegenstelling tot veel andere soorten kanker, ontstaat baarmoederhalskanker door een virus. Dit virus heet het humaan papillomavirus, afgekort als HPV. Dit is een virus dat bijna iedereen wel een keer krijgt door middel van seks in zijn leven. De infectie verdwijnt bij de meeste mensen vanzelf weer. Het virus moet worden bestreden door ons afweersysteem, maar wanneer dit niet lukt, ontstaat er een chronische infectie. Deze chronische infectie kan zorgen voor baarmoederhalskanker.

Het duurt vaak jaren totdat het virus uitgroeit tot baarmoederhalskanker. Hier gaat ongeveer 15 jaar over heen. Daarnaast groeit er bij 100 besmetten van het virus een kleine 1% baarmoederhalskanker.

Verschijnselen

Deze vorm van kanker heeft weinig symptomen in het vroege stadium. In het latere stadium zijn mogelijke klachten:

  • bloedverlies tijdens of na de seks;
  • seks wordt opeens pijnlijk;
  • bloedingen na de overgang, wanneer je al heel lang geen bloedverlies meer hebt gehad;
  • donkerrode afscheiding;
  • bloedverlies wanneer je niet ongesteld bent;

Opsporen

In België worden regelmatig testen (bevolkingsonderzoeken) uitgevoerd om baarmoederhalskanker te voorkomen. Vrouwen krijgen dan een uitnodiging thuisgestuurd. Ze worden bij een huisarts of gynaecoloog uitgenodigd.

De gynaecoloog of huisarts gaat met een speculum de vagina binnen en verlicht deze. Met een staafje of klein borsteltje gaat hij de baarmoederhals binnen en haalt hier wat cellen weg. Deze cellen worden onderzocht door de dokter zelf, of in het laboratorium.

Op tijd gespot baarmoederhalskanke
© Pixabay.com

Genezen

Als baarmoederhalskanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op genezing groter. Hoe eerder de ziekte wordt ontdekt, hoe minder de ziekte is uitgegroeid. Hoe groter de uitzaaiingen zijn, hoe minder groot de kans op genezing is.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk:

  • operatie: afhankelijk van de grootte van het gezwel, wordt of het gezwel verwijderd of de baarmoeder zelf.
  • bestralingen: worden vaak in combinatie met de operatie gedaan. Deze vorm van behandelen is vaak om te genezen. In de andere gevallen kunnen bestralingen zorgen voor minder pijn en klachten verminderen.
  • chemokuren: worden gebruikt om de kwaadaardige cellen via het bloed te doden. Deze behandeling wordt vaak voor of na de operatie gedaan.
  • warmtebehandeling: wordt vaak gebruikt bij bestralingen of chemotherapie. Door elektromagnetische straling worden de cellen heet gemaakt. Gewone cellen kunnen tegen deze hitte, maar kwaadaardige cellen niet. Zo kan het effect van chemotherapie of bestralingen worden vergroot.

Voorkomen

In België worden er al vroeg opsporingstesten gedaan, om kanker in de baarmoeder te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat dit 90% van de gevallen ervoor zorgt dat de kanker wordt voorkomen of tijdig kan genezen.
Om baarmoederhalskanker te voorkomen, kunnen meisjes tussen de 12 en 18 jaar gratis een vaccinatie krijgen. Deze vaccinatie beschermt 70% van de gevallen tegen het HPV-virus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *