Vrije Tijd

Echte Belgische kost drink je met bier of met wijn?

Vlamingen en eigenlijk Belgen in het algemeen staan bekend om hun Bourgondische levensstijl: lekker eten en drinken dragen we hoog in het vaandel en dat mag met overdaad en een behoorlijke portie gezelligheid. We brouwen dan ook de beste bieren en houden van een goed glas wijn bij een typisch Vlaams gerecht. Ontdek de lekkerste, typisch Vlaamse gerechten en bijpassende dranken in deze blog! 

© Pixabay.com

Mosselen of stoofvlees met frietjes

Mosselen kan je overal krijgen, maar mosselen uit onze Noordzee smaken natuurlijk het best. Heerlijk met een glaasje Sauvignon Blanc of Pinot Blanc of een frisse Pilsener. Liever vlees? Ook een topper is stoofvlees met frietjes. Kan het nog Vlaamser? Met stoofvlees (zoals het hoort: inclusief een boterham met mosterd) maak je elke echte Belg blij. In de zomer, in de winter, het maakt niet uit, stoofvlees gaat er altijd in. Op restaurant of in het frituur een frietje met stoofvleessaus en mayonaise, stoofvlees is een van de populairste gerechten in België. Enkel als je op dieet bent zeg je beter even nee tegen stoofvlees met frieten want een portie bevat toch wel wat calorieën. Stoofvlees en bier is een prima combinatie, maar even goed smaakt een glaasje rode wijn bij een stoofpotje van stoofvlees. Kies je voor rode wijn? Ga dan voor een volle rode wijn met veel body zoals een Spaanse wijn met Tempranillo of Garnacha. Omdat stoofvlees een vrij krachtig gerecht is, past er best een wijn bij die hiermee kan concurreren. 

Vol-au-vent 

Vol-au-vent, in de volksmond of koninginnenhapje, is ook weer een typisch Belgisch gerecht. Oma’s maken het het best en ook in Nederland en andere buurlanden zijn ze er dol op. Het is een romig gerecht dat traditioneel met kip, gehaktballetjes en champignons wordt gemaakt. Standaard komt er een grote portie frietjes mét zelfgemaakt mayonaise (what else) of aardappelpuree bij. Een slaatje of eventueel warme groentjes zoals broccoli en worteltjes maken het geheel af. Een donker biertje past hierbij perfect, maar ook een volle pils doet de vol-au-vent perfect tot zijn recht komen. Niet van het bier? Een romige witte wijn zoals een Chardonnay past hierbij als gegoten. 

© Pixabay.com

We love French fries

Kijk, het is eigenlijk simpel, bij zowat elk typisch Vlaams gerecht komen frietjes. French fries? Een echte Belg weet wel beter. Het zijn Belgian fries, punt uit. Het is onze nationale trots en daar mogen we terecht fier op zijn. Heb jij ooit ergens betere frietjes gegeten dan in België? De kans is klein. Dat wil niet zeggen dat overal waar je gaat de frietjes van topkwaliteit zijn, zeker niet. Maar als je weet waar je op moet letten, dan ga je naar de plekken waar ze de frieten nog traditioneel bakken in ossenvet. Heerlijk met een frisse pils, een IPA of zelfs een frisse alcoholvrije wijn waar je naar hartenlust van kan genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *