Vrije Tijd

Een gezellig huis ruikt lekker

Je kunt je huis nog zo mooi en stijlvol inrichten, maar als er in je woning een muffe geur hangt is de sfeer meteen verpest. Gelukkig zijn er tal van lekkere geurtjes beschikbaar om het in huis nog gezelliger te maken dan het al is. Maar welke geur is echt het allerlekkerste om in huis te halen en je woning mee te verfrissen? In dit artikel bieden we je een overzicht van heerlijke geurtjes voor in huis, die sfeerverhogend werken en direct zorgen voor een intieme en vrolijke sfeer!

Een gezellig huis ruikt lekker
© Pixabay.com

Het belang van een lekkere geur in huis

Volgens wetenschappers die zich hebben verdiept in de werking en het effect van geuren, kunnen geuren bepalend zijn voor het geluksgevoel dat je (wel of niet) ervaart. Geuren kunnen substantieel bijdragen aan de levensvreugde. Lekkere geuren in huis creëren kun je op verschillende manieren doen. Populair zijn geurkaarsen, geurstokjes, geurolie en wierook. Maar ook door lekker ruikende planten aan te schaffen, kun je je woonkamer, toilet of badkamer lekker laten ruiken! Maar welke geuren zijn écht lekker en hebben effect op je gemoedstoestand, zodat het thuis gezelliger wordt?

Lavendel: een geur die je rustig maakt

Een perfecte geur om te gebruiken om je woning lekker te laten ruiken, is lavendel. Je kutn tegenwoordig kiezen uit synthetische geuren (deze bootsten echte geuren na) en etherische geurtjes (vaak olie, deze geuren zijn natuurlijk gewonnen uit planten). Beide geurvarianten zijn ideaal om bepaalde gevoelens op te roepen, volgens zogenoemde ‘geurpsychologen’, en dan met name gezelligheid, fijne herinneringen en een sfeer van warmte. De meerwaarde van etherische geuren gebruiken is daarbij dat deze naast gezelligheid ook zorgen voor mentale en fysieke ontspanning. Etherische oliën maken je rustig en kalm. Dat geldt zeker voor lavendel, een heerlijke geur die de gezelligheid in huis bevordert.

Het sinaasappelgeurtje: extra lekker in de winter

Een uitstekende geur om in de wintermaanden gezelligheid in huis te creëren, is de geur van sinaasappels. Dezelfde geur kun je echter ook gerust in de lente en zomer gebruiken om de relaxte sfeer in huis een positieve stimulans te geven.

Een gezellig huis ruikt lekke
© Pixabay.com

Citrus jaagt een geluksgevoel aan

Naast lavendel en sinaasappelgeurtjes, adviseren we je om ook reukkaarsen, geurstokjes, olie of wierook te gebruiken met een citrusgeur. Niet alleen zorgt citrus voor een ontspannen gevoel, maar een prachtig neveneffect van citrusgeurtjes is dat hierdoor dopamine vrijkomt in de hersens. En dopamine stimuleert het geluksgevoel. Voel je je gelukkiger, dan is het in huis ook vaak gezelliger!

En vergeet deze geuren voor een vrolijke sfeer niet!

Een ander vrolijk geurtje dat perfect geschikt is om een gezellige atmosfeer te maken, is de geur van aardbeien. Net als sinaasappelgeuren kun je aardbeien het hele jaar door gebruiken om het in de woonkamer, keuken, hal of op het toilet lekker te laten ruiken. Verder blijkt uit onderzoek van geurspecialisten dat er nog tal van andere geuren zijn die een sfeerverhogend effect hebben. Met nmae bloemegeurtjes hebben dit effect. Ideale gezellige geuren zijn onder meer die van orchideeën, geraniums, jasmijn en rozen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *