Vrije Tijd

Maak je tuin klaar voor de lente

Na een kaal en donker winterseizoen is het fijn om jouw tuin weer vol in bloei te zien staan. Bloemen, planten en struiken in alle kleuren geven je tuin een sfeervolle en gezellige uitstraling. Zoemende bijen en tjirpende vogeltjes maken het heerlijke lentegevoel compleet. Ze dragen bovendien een belangrijk steentje bij aan een evenwichtige biodiversiteit. Zoek je naar tips om jouw tuin helemaal klaar te maken voor de lente? Met de tips in dit artikel is je tuin in een handomdraai lenteproof!

Maak je tuin klaar voor de lente
© Pixabay.com

Plant bloembollen

Om verzekerd te zijn van een kleurrijke tuin, kun je het beste in het najaar alvast voorjaarsbollen planten. Op die manier geniet je in de lente van prachtige narcissen, hyacinten en tulpen. Als je ze vroeg in het najaar al plant, zullen deze voorjaarsbloeiers al vroeg in de lente opkomen. Het zal niet lang meer duren of de eerste hommels zoemen gezellig door jouw tuin!

Snoei op tijd

Door op tijd te beginnen met snoeien bevorder je de groei van onder meer hortensia’s, rozen en verschillende soorten struiken. Snoeien kan al in februari of maart, op voorwaarde dat het niet vriest. Door het wegsnoeien van oude takken, krijg je in de lente een mooie, volle bos bloemen. Zo trek je allerlei soorten insecten aan in jouw tuin en hebben de vogels een goede schuilplek; bijvoorbeeld om zich te nestelen.

Hang vogelhuisjes op of maak ze schoon

Bij een voorjaarstuin hoort uiteraard een nestje pasgeboren vogeltjes. Zorg er dus voor dat er enkele vogelhuisjes in jouw tuin hangen zodat vogels zich hier in het voorjaar in kunnen nestelen. Heb je al vogelhuisjes opgehangen? Dan kun je ze aan een grondige schoonmaakbeurt onderwerpen voordat de lente begint. Vogelhuisjes waar vogels zich de vorige lente in hebben genesteld, kunnen volzitten met parasieten, een overgebleven ei of een dood vogeltje. Borstel het nestmateriaal eruit en maak het huisje schoon met warm water. Op die manier hebben de vogels van de lente weer een schone, frisse broedplaats!

Maak je tuin klaar voor de lent
© Pixabay.com

Verwijder onkruid en dode waterplanten

Wanneer jouw tuin in het voorjaar vol in de zon staat, krijgt onkruid alle kans om weelderig te groeien. Door op tijd onkruid te wieden, voorkom je dat er tussen de voorjaarsbloemen straks allerlei onkruidsoorten groeien. Heb je een vijver in de tuin? Verwijder voordat de lente begint algen en dode waterplanten die de groei van algen juist nog meer bevorderen.

Verzorg je gazon en/of terras

Als het zonnetje schijnt wil je graag weer in de tuin zitten! Uiteraard zit je het meest ontspannen als je tuin er schoon en verzorgd uitziet. Maai en bemest jouw gazon (bijvoorbeeld met mestkorrels of droge mest) om deze groen en strak te houden. Een schoon terras krijg je door met een hoge drukspuit al het vuil weg te spuiten. Zo geniet je volop van een schone, fleurige lentetuin!

Hou je van nog meer bloemen en planten? Lees dan ook het artikel over de ontspannende werking van kamerplanten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *