Vrije Tijd

Welke fiets past bij jou?

Fietsen, wie houdt er niet van? We denken aan het milieu, proberen files te vermijden en weten dat lichamelijke beweging goed voor ons is. Maar met die nieuwe populariteit komt ook veel informatie en keuze. Stadsfietsen, gravelbikes, toerfietsen, wat is wat en waar ligt jouw voorkeur? Lees hier welke fiets het meest bij jouw smaak past.

© Pexels.com

Begin bij het begin: stads- en toerfietsen

De meest gebruikte fiets om mee te beginnen. De stadsfietsen zijn voorzien van het nodige comfort om korte afstanden mee af te leggen voor dagelijks gebruik. Fiets jij elke dag naar je werk? Doe je boodschappen met je fiets of gebruik je hem om af en toe eens een snack of pak boter te gaan halen in de supermarkt? Dan investeer je best in een stadsfiets, die dat voor jou allemaal comfortabel en gemakkelijk maakt.

Stadsfietsen zie je tegenwoordig ook meer en meer in elektrische variant of hybride. Als jij je fiets gebruikt om je met openbaar vervoer te verplaatsen kan je misschien een plooifiets kopen, die je mee kan nemen op de bus of trein. In veel gevallen moet je soms geen privéfiets aanschaffen, want steden zijn hierop voorzien. Ze hebben zelf vaak deelsystemen waarbij het financieel voordelig is om gebruik van te maken. Het nadeel is dan wel dat je binnen het domein van dropzones moet blijven. 

De dominante keuze: gravelbikes

Gravel bikes zijn ideaal voor als je langere afstanden aflegt en je je tocht graag wat avontuurlijker ervaart. Deze fiets is veelzijdig en kan verschillende types ondergrond vlot aan. Let wel: ook al hebben gravelbikes een krom stuur, het zijn geen racefietsen. Een gravelbike is stabieler omdat het gemaakt is om een uitdagendere ondergrond te doorstaan. Het is ook geen mountainbike, want gravelbikes kunnen langere afstanden aan en kunnen doorgaans minder brede banden aan. 

Als jij graag afwijkt van het pad, het niet erg vindt om verloren te raken op je reis, graag eens een trektocht maakt of gewoonweg door natuur en bos moet fietsen tijdens je woon-werkverkeer, dan kan je best een gravel bike kopen. Ook voor fietsvakanties zijn gravelbikes een echte must-have door hun veelzijdigheid. 

© Pexels.com

Racefiets

Wil jij beginnen met wielrennen? Dan zal je baat hebben bij een echte racefiets. Die is ontworpen om lange afstanden op hoge snelheid af te leggen. Om een optimale snelheid te behalen op asfaltwegen, hebben ze ook heel dunne banden. Sommige racefietsen zijn niet de meest comfortabele fietsen omdat ze een lage weerstand hebben, wat weer resulteert in een hogere snelheid. Dat maakt ook dat ze onder andere heel licht van gewicht zijn. Types racefietsen zijn aerobikes, klim- en comfortracers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *